W ramach Akcji Lato 2022 zapraszamy na spotkanie
Herbata z goździkami? Ciekawostki o herbacie i przyprawach z Cejlonu
(parzenie / degustacja herbaty)
prowadzenie: rodzina Pawłowskich
12 lipca 2022, godz. 10:00
Klub Fama, ul. Legionowa 5
bilet: 15 zł – w kasie kina i BOK/CLZ oraz na stronie bilety.bok.bialystok.pl
wiek: 7+
Kiedy wędrowaliśmy rodzinnie po wyspie Cejlon, trafiliśmy na pola herbaciane. Z ciekawością przyglądaliśmy się zielonym listkom na krzaczkach. Trudno nam było sobie wyobrazić, że wkrótce zamienią się w pomarszczone kruszynki herbaty, które mają szansę trafić do naszych kubków. W dodatku część z nich stanie się herbatą zieloną, a część czarną, żółtą czy białą. Proces produkcji herbaty obejrzeliśmy w niewielkiej fabryce. Potem nasz przewodnik Thillac opowiadał, jaka jest droga zielonych listków z krzewu herbacianego do pudełka, które można kupić w każdym sklepie.
Po jakimś czasie dowiedzieliśmy się, jaka przyczyna sprawiła, że sir Thomas Lipton wsypał liście herbaty do jedwabnych woreczków, a teraz korzystamy z jego pomysłu i chętnie kupujemy herbatę w torebkach. Dowiedzieliśmy się, dlaczego herbaty owocowej nie powinniśmy nazywać herbatą. Opowiemy o tym podczas spotkania. Pokażemy przyprawy z Azji, którymi można urozmaicić smak herbaty: anyż, goździki, imbir, cynamon, wanilię oraz takie, które niekoniecznie do herbaty pasują: gałkę muszkatołową, pieprz zielony, czarny i biały.
Masz ulubiony kubek? Przynieś go na spotkanie. Zaparzysz w nim herbatę, na którą przyjdzie Ci ochota: zieloną, czarną, a może owocową. Samodzielnie dobierzesz dodatki: cytrynę, goździki, anyż albo cynamon. Wcześniej poznasz ich kształt, zapach i smak. Będą zgadywanki i niespodzianki. Do zobaczenia!
Anna i Adam Pawłowscy, Małgosia (16 lat) i Piotr (13 lat)